Prijavi problem

Предаден во употреба Домот на културата во населеното место Кадино

Published on: 02.06.2011 - 08:44

Пред поголем број граѓани во населеното место Кадино, на свечен начин беше предаден во употреба реконструираниот Дом на културата. Домот го предадоа во употреба градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски и кандидатот за пратеник Владимир Ѓорчев.

Санацијата, реконструкцијата и обновувањето  на овој дом со површина од 320 метри квадратни, што чинеше 5 милиони денари, е дел од капиталниот проект на Општина Илинден, “10 Домови на културата“, со кој покрај изградбата на новиот Дом на културата во населеното место Илинден е опфатено и реконструирањето, санирањето и опремувањето на девет домови на културата во другите населени места.

Вкупната вредност на капиталниот проект “10 Домови на културата“ изнесува 45 милиони денари.

Старата зграда на Домот на културата во Кадино е изградена во далечната 1939 година и низ времето се користела за повеќе намени, како за  месна заедница, училиште, амбуланта, аптека и дуго. Но, нередовното одржување и грижа за објектот придонесоа истиот  да биде во лоша, руинирана и неупотреблива состојба.

Со реконструкцијата и предавањето во употреба на Домот на културата во Кадино граѓаните на ова населено место добиваат простории каде што ќе можат да реализираат голем број на активности, меѓусебно да се дружат, да организираат разни средби и состаноци. Домот на културата ќе можат да го користат месните заедници, здруженијата на пензионери, здруженијата ма жени, на младинци, спортските друштва...  

 

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • You may use [swf file="song.mp3"] to display Flash files inline

More information about formatting options

Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Find Us On...

Find Општина Илинден on TwitterFind Општина Илинден on FacebookFind Општина Илинден on YouTube

пребарување

Теми во фокусот на вниманието

Видео

„Најдобриот работник“ во Општина Илинден
ilinden.gov.mk © 2013